Arconi

Arconi Bianco

Här for vår testpanel iväg både till bergslandskap med porlande bäckar och till tropiska stränder. Men inte minst - Balans! Vinet är gjort på en PiWi-druva, Sauvignon Kretos och har alltså Sauvignon Blanc som ena föräldern. Något som inte går omärkt förbi. En del hittade toner av grönt äpple, andra ananas. Gräs, ett uns av kåda, grapefrukt och svaga kolatoner. Ibland sveper även en blommighet förbi. Många smaker och mycket smak, helt enkelt. 

Kan drickas för sig själv, med fiskrätter och till ljust kött. Se bara till att det finns smaker i rätterna som kan möta upp det lite svulstiga i vinet. En porchetta späckad med örter blev suveränt till exempel. Till ost, absolut, men se till att de har smak!  

Terre Di Ger, Friulien, Italien

Det började med att Gianne Spinnatzé började producera betongstolpar som skulle bli bättre stöd åt vinrankorna på familjens odlingar. Men så började det klia i hans odlingsfingrar och han planterade också egna vinplantor och startade en egen vingård i sitt älskade Friulien. Och Friulien, det är en halv-autonom region i norra Italien med gränser - både geografriska och vinkulturella, mot Österrike och Slovenien. Och Terre Di Ger var skapat! Man jobbar på att minska avtrycket på naturen och satsar stenhårt på PiWi-druvor, alltså nya sorter, ofta hybrider, som tagits fram för att ha hög restens mot diverse sjukdomar, och därigenom inte behöva besprutas så mycket. Men man odlar också traditionella druvor, som Pinot Gris, Merlot, Chardonnay och Cabernet Franc.

Vi knockades av hur varenda ett av deras viner var outstanding i jämförelser och helt amazingly goda.