Braucol

Braucol

Braucol Domain Duffau, Gaillac, Frankrike - rött. Braucol är en druva som troligen rest från Nordafrika till Södra Frankrike för flera hundra år sedan och odlas främst i regionen Gaillac. Den anses vara släkt med Cabernet Sauvignon, så vi har ett mörkt vin, med blå toner. Här leker tanniner och bären tafatt och snurrar runt tillsammans när de fångat varandra, med hjälp av en köttbit, en god ost, eller en bit choklad. Det går åt blåbär, svarta vinbär och björnbär som inte blivit övermogna. Det kommer in stråk av timjankvistar och kanske lite hö och lite peppar. Eller vilka smaktoner hittar du? Den tålmodige kanske till och med lägger den i vinkällaren ett par år, för en Braucol tål att lagras! Tänk på att lufta ordentligt innan den serveras och håll den krig 16-18 grader! Ekologiskt

Domaine Duffau

Bruno Duffau är vatteningenjören, som tröttnade på att ständigt vara på resande fot och bo utomlands, och bytte vatten mot vin! Han och frun Anne köpte sig en gård i regionen Gaillac i södra Frankrike, där de nu odlar främst regionens egna druvor, Braucol, Mauzac och Loin de l'oeil, men också Syrah, Gamay och Merlot.

Odlar ekologiskt sedan 2014. Men Duffaus tar steget vidare från giftfritt och naturgödsel, till egenproducerade, växtbaserade preparat istället för kopparsulfat (tillåtet vid ekologisk odling), att så in växter mellan vinplantorna för att förbättra jorden samt att minimera användandet av sulfit.

Här produceras både röda och vita viner, liksom mousserande, som görs enligt Method Ancestral, alltså där andra jäsningen, på flaska, sker utan tillsats av ny jäst och socker. Det är en är faktiskt rött!

Och vi som gillar annorlunda och nytänk, liksom att lyfta fram sånt som är specifikt för regionen, föll ju direkt för det röda bubblet, vinerna av lokala druvor, som Bruno ser till att skörda i precis rätt tid och hur dessa ovanligheter blir till spännande, härliga smaker i gommen.