Bulles Rouge

Bulles Rouge

Ett rött mousserande vin.  What, mousserande rött? Finns det? Jojomen, det görs på ungefär samma sätt som mousserande vitt eller rosé. Låter musten jäsa i tankar och för sen över till flaskor för fortsatt jäsning. Om man träfar på rött bubbel, är de ofta mer åt det söta hållet, men Bruno Duffau's Bulles Rouge kan absolut inte kallas söt....fast den kan göra sig suveränt bra till chokladdessert. Men också som fördrink, till småplock, till ost (testa till en mildare ädelost t ex). Och en bit mörk choklad. Detta mörkröda vin gömmer smaker av blåbär och svarta vinbär, såväl som skogstoner av gräs och mossa (sade ju att det inte var sött). Ta fram till Luciaminglet, mellandagsmiddagen, nyårsdesserten eller varför inte ge bort i julklapp till den som gillar vin? Det är gjort på 50% Gamay och 50% Duras, som är en lokal och mycket gammal druvsort i Gaillac. Ekologiskt. Inget sulfit tillsatt.

Domaine Duffau

Bruno Duffau är vatteningenjören, som tröttnade på att ständigt vara på resande fot och bo utomlands, och bytte vatten mot vin! Han och frun Anne köpte sig en gård i regionen Gaillac i södra Frankrike, där de nu odlar främst regionens egna druvor, Braucol, Mauzac och Loin de l'oeil, men också Syrah, Gamay och Merlot.

Odlar ekologiskt sedan 2014. Men Duffaus tar steget vidare från giftfritt och naturgödsel, till egenproducerade, växtbaserade preparat istället för kopparsulfat (tillåtet vid ekologisk odling), att så in växter mellan vinplantorna för att förbättra jorden samt att minimera användandet av sulfit.

Här produceras både röda och vita viner, liksom mousserande, som görs enligt Method Ancestral, alltså där andra jäsningen, på flaska, sker utan tillsats av ny jäst och socker. Det är en är faktiskt rött!

Och vi som gillar annorlunda och nytänk, liksom att lyfta fram sånt som är specifikt för regionen, föll ju direkt för det röda bubblet, vinerna av lokala druvor, som Bruno ser till att skörda i precis rätt tid och hur dessa ovanligheter blir till spännande, härliga smaker i gommen.