Caliere Rosso

Caliere Rosso

Gillar du bäriga, fruktiga rödviner, är detta för dig. Man förflyttas direkt till blåbärsskogen en varm julidag. Lite drag av svarta plommon, kanske också bigarråer. En gnutta krydda som möter upp och det är främst vitpeppar. Men det balanserar med en viss strävhet. Fylligt, ganska kraftigt. Vi tänker viltgryta, entrecote. Men det är inte tyngre än att det passar till fläskkött också, tänk en porchetta som mättats med härliga örter i ugnen ett par timmar…..Spara en slatt till en bit choklad till dessert! Eller till osten, för den delen…..Gjord på Merlot Khorus och Merlot Kanthus, två PiWi-druvor som båda är varianter på Merlot. PiWi är druvor som odlas fram för att vara motståndskraftiga mot olika sjukdomar och skadedjur, vilket gör att man inte behöver bespruta dem så mycket.

Terre Di Ger, Friulien, Italien

Det började med att Gianne Spinnatzé började producera betongstolpar som skulle bli bättre stöd åt vinrankorna på familjens odlingar. Men så började det klia i hans odlingsfingrar och han planterade också egna vinplantor och startade en egen vingård i sitt älskade Friulien. Och Friulien, det är en halv-autonom region i norra Italien med gränser - både geografriska och vinkulturella, mot Österrike och Slovenien. Och Terre Di Ger var skapat! Man jobbar på att minska avtrycket på naturen och satsar stenhårt på PiWi-druvor, alltså nya sorter, ofta hybrider, som tagits fram för att ha hög restens mot diverse sjukdomar, och därigenom inte behöva besprutas så mycket. Men man odlar också traditionella druvor, som Pinot Gris, Merlot, Chardonnay och Cabernet Franc.

Vi knockades av hur varenda ett av deras viner var outstanding i jämförelser och helt amazingly goda.