Donauriesling

Donauriesling

Donauriesling, Sonnenmulde, Burgenland, Österrike - vitt - Oh la la, vad vår smakpanel jublade över detta vin! Donauriesling är en hybrid mellan Riesling och en druva som bär det spännande namnet FR 589-54, ingår i PiWi-serien, som är framtagna för att vara resistenta mot flera sjukdomar. Visst känner man att det är en Riesling som varit i farten, med fruktigheten, en lätt blommighet och skön syra. Servera som fördrink, till en matig sallad, skaldjur, grönsaksgratäng eller kyckling. Vi testade med att knapra lite gurka till - och BAM, där kröp blommigheten fram, den som hållit sig blygt i bakgrunden innan... En nötig hårdost blev också en fin matchning! Och om du nu sparat den till den 23 december - låt den bli ett kostymklätt sällskap åt den nygriljerade skinkan. Men se till att senapen är av fransk typ, inte den klassiska sötstarka skånska! Ekologisk

Sonnenmulde, Burgenland, Österrike

Så här lyckliga är syskonen Kathrin och Andreas Schreiner över att få driva familjens vingård vidare in i framtiden, i förfädernas fotspår. För vin har det odlats i familjen i många generationer bakåt! Sedan mitten av 2000-talet odlar de helt ekologiskt och värnar om det vilda djurlivet på vingården, vilket avspeglar sig i att vinerna har ett av gårdens djur på etiketten. Här finns fasan, groda, stork, sköldpadda bland annat.

Här odlas förstås Österrikes nationaldruva Gruner Veltliner, andra vita klassiker som Chardonnay och Sauvignong Blanc, men också mer okända Donauriesling och Welchriesling. Bland de röda druvorna hittar man österrikarna Blaufränkich och St Laurent, men också Pinot Noir, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Vi gillar verkligen hur deras viner rymmer så mycket smaker, känns så härligt fräscha och med de ovanligare druvorna - spännande och överraskande.