El Masut

El Masut

En tugga av älggrytan (se recept nedan), en sipp på El Masut och Bam! Jag ser mig omkring...Var är jag? På en gourmetrestaurang? Får jag betala skjortan för maten och vinet? Nix jag är hemma...Har själv lagat älggrytan med trattisar och rödvin enligt Mannerströms instruktioner på Youtube. Med en klick vinbärsgelé för sötma. Ett par rutor mörk choklad i slutet för rundhet. Smaker som klockrent möter vinets bäriga toner (blåbär, björnbär, körsbär), lätta pepprighet och drag av salvia, faste det var timjan i grytan. Och det blir till en helhet. En ny grej, en egen skapelse, liksom….

"Kärleksvinet" kallade en av våra provare det, "för det känns varmt i kroppen och man blir så glad när man smakar det". Bärigt, kraftigt, med mycket smak och bra balans. Supergott att bara smutta på en höstkväll i soffan, men funkar bra till köttbitar och grytor. 

Gjord på en mix av PiWi-druvor som är varianter av Cabernet Sauvignon och Merlot. PiWi är druvor som odlas fram för att vara motståndskraftiga mot olika sjukdomar och skadedjur, vilket gör att man inte behöver bespruta dem. Terre Di Ger satsar stort på PiWi-druvor. Ekologiskt

Din Titel

Klicka här och börja skriva. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Klicka här och börja skriva. Illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem.

Klicka här och börja skriva. Magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim ad minima veniam quis nostrum exercitationem ullam corporis.

Älggryta med inspiration från Mannerström

900 g grytkött av älg,
2 dl rött vin.
10 torkade enbär
salt och peppar,
3 msk viltfond,
3 dl vatten eller så det täcker köttet
4 schalottenlökar, grovt hackade.
1 påse frysta trattkantareller, 2 dl ca
En handfull färsk timjan, repade fr kvistar, eller motsvarande mängd torkad
2 stora morötter i bitar.
1 msk mörk soja
2 msk svart vinbärsgelé

Skär köttet i bitar, bryn bitarna i smör runtom. Lägg i en stor gryta, häll på rödvin och lägg i kryddor, fond och 2 dl vatten. Koka upp

Fräs lök och tinad svamp och lägg i grytan, lägg i timjan.

Koka upp och låt koka försiktigt i ett par timmar. När köttet börjar känans klart, men har lite kvar, läggs morötterna i tillsammans med gelén och sojan.

Koka en halvtimme till, tills kött och morötter är färdiga.

Lägg i en ruta mörk choklad.

Smaka av med salt, peppar, viltkrydda och mer choklad.

Servera med ris eller potatis. Och ett glas El Masut

Terre Di Ger, Friulien, Italien

Det började med att Gianne Spinnatzé började producera betongstolpar som skulle bli bättre stöd åt vinrankorna på familjens odlingar. Men så började det klia i hans odlingsfingrar och han planterade också egna vinplantor och startade en egen vingård i sitt älskade Friulien. Och Friulien, det är en halv-autonom region i norra Italien med gränser - både geografriska och vinkulturella, mot Österrike och Slovenien. Och Terre Di Ger var skapat! Man jobbar på att minska avtrycket på naturen och satsar stenhårt på PiWi-druvor, alltså nya sorter, ofta hybrider, som tagits fram för att ha hög restens mot diverse sjukdomar, och därigenom inte behöva besprutas så mycket. Men man odlar också traditionella druvor, som Pinot Gris, Merlot, Chardonnay och Cabernet Franc.

Vi knockades av hur varenda ett av deras viner var outstanding i jämförelser och helt amazingly goda.