Feltro Bianco

Feltro Bianco

STOPP! Alltså ni måste lova oss att stanna upp en stund när ni hällt upp Feltro Biancon i glaset. Håll upp glaset mot vårsolen, titta på färgen, så varmt, mörkt gyllene! Snurra runt vinet en stund och stick ner näsan i glaset. Slut ögonen, andas in.....vad känner du? Snurra lite till, ta en sipp. Och en till. Stanna i klunken. I smaken. Det är mycket smak, flera smaker, men vilka? Känner du apelsin? Ananas, aprikos, eller kanske clementin? Finns det inte lite av zesten från citrusfrukten med? Och där, i eftersmaken, visst kommer det en bugning av något knäckigt? 

Men nej, nej, vinet är inte sött, bara fullspäckat med fruktiga smaker och en del av dessa har dragning åt det mognare hållet, någon till och med av torkad frukt, typ mango. Det balanserar också av det där zestiga, en lätt beska som lyfter frukterna mot nya höjder.

Det är gott och spännande att dricka för sig själv, att verkligen tillåta sig att känna alla dess smaker, men det gör sig väldigt bra till mat också, men tänk på att maten också behöver vara smakrik. 

Oj, vad det mötte parmesanen väl i Familjen Langefors älskade Krispsparris! Det är sparris i ugn, med olivolja, ströbröd och parmesan. Och vet ni, kommer ni över en extra fin bit paremsanost, då är det Feltro Bianco ni ska ta fram och servera till!

Ställ det i kylen på morgonen eller dagen innan och ta fram 20-30 minuter före servering. Är det alldeles kylskåpskallt missar man en del av aromerna, men det ska heller inte vara för varmt. Och det kan absolut få luftas en stund och blir ännu bättre efter en dag eller två. 

Feltro Biancon, från Terre di Ger, i Friulien i norra Italien, är gjord av en mix av olika PiWi-druvor

Ekologisk