Hur vi väljer vingårdar

Hur vi väljer vingårdar

När vi åker på venresor och besöker vingårdar - vilka besöker vi då? Vi väljer ut vinregioner som känns spännande och intressanta, helst lite okända, men med bra viner. Sedan googlar vi runt bland vingårdar i regionen och gör ett urval. De ska vara små, producera vinerna hantverksmässigt, ha ett uttalat miljötänk (vi kräver inte att de har märkning), ha en vision och mission som stämmer överens med vår egen. De ska har viner som får bra omdömen och som ligger i rätt prisspann för oss och våra kunder. Om vi kolla på etiketten? Självklart! Etiketten är en del av varumärket och säger någonting om vad de vill och vad de är.

Vilka väljer vi inte? De som inte skriver någonting alls om miljöprofil på sin hemsida, de som har för låga omdömen på sina viner, eller för höga priser. De som inte känns rätt i magen för oss. De som redan har svenska leverantörer.

De vi valt ut, kontaktar vi och får förhoppningsvis besöka. För en hemsida i all ära, men vi vill bygga långsiktiga relationer och då är det människorna som är viktiga. Och ett besök på vingården säger mer än 1000 ord på hemsidan....Vi får lära oss deras processer, vad som är viktigt för dem, vilka de är, hur deras odlingar ser ut och förstås hur vinerna smakar.

Efter besöket går vi igenom vilka vi skulle vilja jobba vidare med och beställer provboxar från dessa. Så provar vi vinerna igen. Med mat, utan mat, och låter helst så många som möjligt provsmaka och ge omdöme.

Hittills har vi besökt vingårdar i Katalonien, Friulien, Rueda, Valencia och Pfalz.


Det andra sättet är att åka på mässor. Då besöker vi inte gårdarna, men det ger oss ett helt annat, kompletterande tillvägagångssätt i vår selektion, än att förlita oss på Google och hemsidor. Vi är inte begränsade till särskilda regioner, utan går mer efter vika typer av viner vi behöver komplettera med just nu. När vi besökte den ekologiska vinmässan i Montpellier i vintras, visste vi att vi behövde hitta några fler bra, vita viner och bubbel, och kunde söka förutsättningslöst efter detta. Där träffade vi Isabel Strauch, som förser oss med härligt, tyskt bubbel till Standarlådan i höst, och i lådorna i vår, bland annat, Bruno Duffau, som visade sig ha både rött bubbel (kommer i vår), vita viner och fantastiska röda viner och Auxance och Marjel Couturier från Bourgogne, som golvade oss med sina vita viner. Som Max sade "Jaha, nu fattar jag vad det är man får med lite dyrare viner. Nu, nu trillade poletten ner". Efter mässan gick vi noga igenom alla montrar vi besökt, rangordnade sökte och bestämde vilka vi ville beställa provboxar från.