Les Songes

Les Songes

Les Songes, Domain Duffau, Gaillac, Frankrike - rött. Här förflyttas man till höstskogen, med fuktig mossa, granbarr, och nedfallna löv. Lite gräs. Men i skogen finns också bär. Blåbär, björnbär, vilda körsbär. Eller vilka bärtoner hittar du? Svarta plommon? Det finns en finstämd strävhet, upphämtad av Syrahns peppartoner, som går hand i hand med frukten, så ingen av dem tar över. Lagrad på ekfat, som ger sitt strå till höstskogen. Men hörrni, ni måste lova mig två saker: Lufta vinet! Öppna det dagen innan, häll på karaff eller åtminstone upp på glaset i god tid. Och, servera vid rätt temperatur, dvs 16-18 grader! I rumstemperatur framträder det sträva väl tydligt, men när det är lite svalare, lyfter bärigheten och en väldigt behaglig mjukhet upp på ett finstämt, spännande sätt. Den gör sig bäst i sällskap av mat, passar till en köttbit, kan vara både vildsvin, nöt och rådjur, som serveras med en god sås. Där man inte snålat på grädden. Den feta grädden tar nämligen väl hand om strävheten i vinet. Men glöm för all del inte att spara en slatt till osten efter maten! Eller plocka fram flaskan just till osten.... Och låt ostbrickan ta tid! Testa hur olika osttyper förändrar och framhäver de olika smakerna i vinet. Vilka plockar fram bären och vilka gör det strävare? I denna 2020 vintage har Bruno Duffau använt 40% Syrah och 60% av den lokala druvan Braucol. Det har dessutom fått dra i ekfat i ett år - inte undra på att det ryms en hel bukett av olika smaker! Kan dessutom lagras i upp till 15 år! Ekologisk

Domaine Duffau

Bruno Duffau är vatteningenjören, som tröttnade på att ständigt vara på resande fot och bo utomlands, och bytte vatten mot vin! Han och frun Anne köpte sig en gård i regionen Gaillac i södra Frankrike, där de nu odlar främst regionens egna druvor, Braucol, Mauzac och Loin de l'oeil, men också Syrah, Gamay och Merlot.

Odlar ekologiskt sedan 2014. Men Duffaus tar steget vidare från giftfritt och naturgödsel, till egenproducerade, växtbaserade preparat istället för kopparsulfat (tillåtet vid ekologisk odling), att så in växter mellan vinplantorna för att förbättra jorden samt att minimera användandet av sulfit.

Här produceras både röda och vita viner, liksom mousserande, som görs enligt Method Ancestral, alltså där andra jäsningen, på flaska, sker utan tillsats av ny jäst och socker. Det är en är faktiskt rött!

Och vi som gillar annorlunda och nytänk, liksom att lyfta fram sånt som är specifikt för regionen, föll ju direkt för det röda bubblet, vinerna av lokala druvor, som Bruno ser till att skörda i precis rätt tid och hur dessa ovanligheter blir till spännande, härliga smaker i gommen.