Pinot Grigio

Pinot Grigio

Pinot Grigio, Terre Di Ger, Friulien, Italien - vitt - pumpasoppan är räddad! Den här möter både sötman och hettan (för du har väl lite chili i soppan?) och krämigheten i soppan. Det är fruktigt, och det är mogen frukt, kanske av tropiskt slag, men också gult plommon, persika, nektarin, apelsin, satsumas. 

Har du ingen pumpasoppa på G kan du spara den till julskinkan och kålsalladerna? Eller varför inte till en asiatisk rätt där det också finns sötma och hetta? Och annars bara som aperitif med goda tilltugg. Eller till skaldjur. Eller till fisk.

Terre Di Ger, Friulien, Italien

Det började med att Gianne Spinnatzé började producera betongstolpar som skulle bli bättre stöd åt vinrankorna på familjens odlingar. Men så började det klia i hans odlingsfingrar och han planterade också egna vinplantor och startade en egen vingård i sitt älskade Friulien. Och Friulien, det är en halv-autonom region i norra Italien med gränser - både geografriska och vinkulturella, mot Österrike och Slovenien. Och Terre Di Ger var skapat! Man jobbar på att minska avtrycket på naturen och satsar stenhårt på PiWi-druvor, alltså nya sorter, ofta hybrider, som tagits fram för att ha hög restens mot diverse sjukdomar, och därigenom inte behöva besprutas så mycket. Men man odlar också traditionella druvor, som Pinot Gris, Merlot, Chardonnay och Cabernet Franc.

Vi knockades av hur varenda ett av deras viner var outstanding i jämförelser och helt amazingly goda.