Riesling Brut

Riesling Brut

Riesling Brut, Strauch - Tyskland - mousserande. När stearinljusen är tända, grytan puttrar på spisen och man värmer upp sig efter en vandring i skogen, då blir Rieslingens torra bubblor god fördrink. Men blir en trevlig, fördrink till vilken middag som helst, alltifrån den på tu man hand, till den större med inbjudna gäster. Den gör sig också bra till skaldjur. Känner ni petroleumtonen? En typisk arom i Riesling, men inget man annars brukar känna i bubbel. Men den är bara aning, som fladdrar till bland fruktiga smaker a la grape, lime, äpple och svaga blommiga toner. Tillverkad enligt traditionell metod. Ekologisk

Strauch Manufaktur, Tyskland

Isabel Strauch och hennes man Tobias Weissbach gör mousserande viner på samma vis som man gör champagne. Efter en första jäsning på ståltank, tillsätts ytterligare jäst och socker, innan vinet hälls på flaskor där det får fortsätta jäsa i minst 15 månader. Vinerna görs dels av traditionella champagnedruvor - Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, dels på lokala druvor som Riesling, Pinot Blanc, Gewurtztraminer. Resultatet är unika, spännande, eleganta viner.

"Att dricka ett ekologiskt mousserande vin i toppklass är minst lika bra som att åka snowboard i djup snö.", är Tobias motto.

Odlingen är helt ekologisk och de producerar sin egen el för att vara så miljövänlig som möjligt.

De har lärt sig vinmakning och att driva företag genom utbildning och utlandspraktik, innan de tog över Isabels pappas vingård 2011.