Rosé Brut

Rosé Brut

Vill man ha bubbel som funkar till mat är Strauchs Rosé Brut ett bra val. Den görs enligt traditionell metod, alltså med en andra jäsning i flaska på jästfällning i 15 månader. Duvorna som använts är de röda Pinot Noir och St Laurent, som är vanlig i Österrike. Här finns skön bärighet med drag åt jordgubbe och hallon, men också elegantare frukttoner. Hittar vi kanske lite grape, omogen persika eller....ja, vad hittar ni det? Och just den där kombon av bär, inte så söt frukt och en viss brödighet som utvecklats under de 15 månaderna, gör att det funkar till lite oliak typer av festmat. Kanske inte de tyngsta kötträtterna, men pasta, lättare kötträtter och det kan visst få ha lite tyngd i smakerna. Bärigheten gör att den även funkar till en fruktig dessert.  och absolut till mingel chips eller skinka! Kan det bli mer allround?

Ekologiskt

Strauch Manufaktur, Tyskland

Isabel Strauch och hennes man Tobias Weissbach gör mousserande viner på samma vis som man gör champagne. Efter en första jäsning på ståltank, tillsätts ytterligare jäst och socker, innan vinet hälls på flaskor där det får fortsätta jäsa i minst 15 månader. Vinerna görs dels av traditionella champagnedruvor - Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, dels på lokala druvor som Riesling, Pinot Blanc, Gewurtztraminer. Resultatet är unika, spännande, eleganta viner.

"Att dricka ett ekologiskt mousserande vin i toppklass är minst lika bra som att åka snowboard i djup snö.", är Tobias motto.

Odlingen är helt ekologisk och de producerar sin egen el för att vara så miljövänlig som möjligt.

De har lärt sig vinmakning och att driva företag genom utbildning och utlandspraktik, innan de tog över Isabels pappas vingård 2011.