Vingårdarna

Vilka vingårdar jobbar vi med?

Vi väljer noga ut vilka vingårdar vi vill jobba med. Vi har två tillvägagångssätt. 

Dels letar vi upp gårdar som vi besöker, pratar med, provar deras viner, beställer hem och provar nogrannt i olika sammanhang.  Dels träffar vi vinodlare och vinproducenter på mässor. Det ger oss olika ingångar till vinvärlden. Vill du veta mer om hur vi väljer ut vilka vi ska besöka, prata med, jobba vidare med?  Läs här!


Sonnenmulde, Burgenland, Österrike

Så här lyckliga är syskonen Kathrin och Andreas Schreiner över att få driva familjens vingård vidare in i framtiden, i förfädernas fotspår. För vin har det odlats i familjen i många generationer bakåt! Sedan mitten av 2000-talet odlar de helt ekologiskt och värnar om det vilda djurlivet på vingården, vilket avspeglar sig i att vinerna har ett av gårdens djur på etiketten. Här finns fasan, groda, stork, sköldpadda bland annat.

Här odlas förstås Österrikes nationaldruva Gruner Veltliner, andra vita klassiker som Chardonnay och Sauvignong Blanc, men också mer okända Donauriesling och Welchriesling. Bland de röda druvorna hittar man österrikarna Blaufränkich och St Laurent, men också Pinot Noir, Merlot och Cabernet Sauvignon. 

 Vi gillar verkligen hur deras viner rymmer så mycket smaker, känns så härligt fräscha och med de ovanligare druvorna - spännande och överraskande.

Domaine Duffau

Bruno Duffau är vatteningenjören, som tröttnade på att ständigt vara på resande fot och bo utomlands, och bytte vatten mot vin! Han och frun Anne köpte sig en gård i regionen Gaillac i södra Frankrike, där de nu odlar främst regionens egna druvor, Braucol, Mauzac och Loin de l'oeil, men också Syrah, Gamay och Merlot.

Odlar ekologiskt sedan 2014. Men Duffaus tar steget vidare från giftfritt och naturgödsel, till egenproducerade, växtbaserade preparat istället för kopparsulfat (tillåtet vid ekologisk odling), att så in växter mellan vinplantorna för att förbättra jorden samt att minimera användandet av sulfit.

Här produceras både röda och vita viner, liksom mousserande, som görs enligt Method Ancestral, alltså där andra jäsningen, på flaska, sker utan tillsats av ny jäst och socker. Det är en är faktiskt rött!

Och vi som gillar annorlunda och nytänk, liksom att lyfta fram sånt som är specifikt för regionen, föll ju direkt för det röda bubblet, vinerna av lokala druvor, som Bruno ser till att skörda i precis rätt tid och hur dessa ovanligheter blir till spännande, härliga smaker i gommen. 

Terre Di Ger, Friulien, Italien

Det började med att Gianne Spinnatzé började producera betongstolpar som skulle bli bättre stöd åt vinrankorna på familjens odlingar. Men så började det klia i hans odlingsfingrar och han planterade också egna vinplantor och startade en egen vingård i sitt älskade Friulien. Och Friulien, det är en halv-autonom region i norra Italien med gränser - både geografriska och vinkulturella, mot Österrike och Slovenien. Och Terre Di Ger var skapat! Man jobbar på att minska avtrycket på naturen, främst genom sin satsning på PiWi-druvor, alltså nya sorter, ofta hybrider, som tagits fram för att ha hög restens mot diverse sjukdomar, och därigenom inte behöva besprutas. Men man odlar också traditionella druvor, som Pinot Gris, Merlot, Chardonnay och Cabernet Franc. 

Vi knockades av hur varenda ett av deras viner var outstanding i jämförelser och helt amazingly goda..

Strauch Manufaktur, Tyskland

Isabel Strauch och hennes man Tobias Weissbach gör mousserande viner på samma vis som man gör champagne. Efter en första jäsning på ståltank, tillsätts ytterligare jäst och socker, innan vinet hälls på flaskor där det får fortsätta jäsa i minst 15 månader. Vinerna görs dels av traditionella champagnedruvor - Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, dels på lokala druvor som Riesling, Pinot Blanc, Gewurtztraminer. Resultatet är unika, spännande, eleganta viner. 

"Att dricka ett ekologiskt mousserande vin i toppklass är minst lika bra som att åka snowboard i djup snö.", är Tobias motto. 

Odlingen är helt ekologisk och de producerar sin egen el för att vara så miljövänlig som möjligt. 

De har lärt sig vinmakning och att driva företag genom utbildning och utlandspraktik, innan de tog över Isabels pappas vingård 2011.